Rahvuslikus stiilis

See katsetus on siis hoopis midagi muud. Mõtted selles suunas liikusid tükk aega ja eriti alates sellest, kui ma hakkasin äriplaani koostama ning liitusin Vana-Võromaa käsitüüga. Äriplaanist asja ei saanud minu silmis, aga rahvuslikus stiilis paberitöö pakkus endiselt huvi. Seda on ka keeruline teha, kuna paberitöö kuulub ikkagi tänapäeva uuema käsitöö hulka ja on pigem elustiili osa. Olen uurinud teiste tegijate töid, sealt ka indu ja inspiratsiooni saanud. Nii sündiski rahvusliku stiili disainelemendiga kaheksakand kaunistatud album ja karp. Niisama ma ka ei viitsinud seda tööd teha, vaid esitasin töö käsitöökonkursile. Peas oli mul see idee sellisel kujul valmis mitu kuud, teostus sai saksa täpsusega valmis viimasel hetkel.
Lugu, mis ma selle tööga kaasa saatsin, panen ka siia juurde, ei lisa oma isikuandmeid.
Konkursitöö Võta aigu

Istu hetkeks maha ja võta aigu ning kae perrä oma pereringis sugulaste või sõpradega pilte ühistest koosveedetud hetkedest, tähtpäevadest, meenuta lõbusaid seiku või vaata reisipilte. Meie üha kiirenevas maailmas unustame me sageli kaks kõige tähtsamat asja oma elus – meie lähedased ja aja. Praegune aeg on meile need mõlemad lähemale toonud, ärme lase seda hetke käest, vaid naudime ainukordset võimalust.

Konkursitöö koosneb kahest tootest – A5 suuruses peidetud Belgia pistes köidetud albumist ja sobivast ümbrisest karbi näol. Tegemist on komplektiga, mida saab valmistada eraldi üksikute toodetena. Karpi võib vaadelda ka eraldiseisva tootena, mis sobib fotokarbiks. Albumi kaaned ja karp on valmistatud 2mm kartongist, albumi sisulehtedeks on 20 Räpina rahakartongi lehte, mida kaitseb kalkaleht. Näidiskomplekt on valmistatud A5 mõõdus. Album ja karp on kaetud tapeediga, liimitud PVA liimiga. Kaunistuselemendina valmis koostöös Laserdisainiga kaheksakand.

Kaheksakand sümboliseerib Vana-Võromaa kaheksat kihelkonda. Eesti rahvuslikus sümboolikas on kõige enam kaheksakanna motiivi kutsutud taevatäheks ja õnnetäheks ning usutud, et see kaitseb eksimiste eest nii füüsilises kui vaimses mõttes. Samuti on kaheksakanda nimetatud põhjanaelaks ja koidutäheks, mis sümboliseerib uut päeva ja uut lootust. Seda sümbolit on peetud avatud, valgust kiirgavaks ristiks, milles esindatud kõik kaheksa ilmakaart ja neli aastaaega.
Ristuvad jooned tähistavad kaevurakkeid või ust kuhugi, samuti vaimsust ja kodukollet, kuna meenutavad ristpalkmaja alust ehk palkide asetuse põhiplaani.
Kaheksakand on olnud päikese ideogramm ja märk, millele on omistatud kurja eest kaitsvat jõudu. Samuti on arvatud, et see suudab ravida ja haigusi eemale peletada. Kaheksakand on tähistanud ka elu ringkäiku. Kaheksakannale on omistatud palju erinevaid tähendusi, mis on valdavalt positiivse sõnumiga. Ornamendile on antud sümboolne tähendus – armastuse, tähe ja päikese sümbolina, samuti on usutud selle tervendavat ja suunavat mõju.
Konkursi töö pildistati kohapeal, kahju, et pildil pole albumi selga peidetud belgia pistes näha, aga nii ongi, et see on peidetud...
Konkursil minu töö väljavalitute hulka ei jõudnud, aga ise ma jään küll rahule ning see ongi kõige olulisem.




2 kommentaari:

Malle ütles ...

See on lihtsalt niivõrd ilus komplekt, nii puhas töö ja minu silmis oleks olnud võitu väärt!

evegr ütles ...

Tänan, Malle! Ju mu töö sõnum ei olnud nii selgelt välja öeldud, aga ajaga seotud on see töö küll. Ma olen rahul ka sellega, et tegin oma töö ikkagi suhteliselt kiiresti. Muuseas, tapeediga töödest esimene iseseisvalt!

Postita kommentaar

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 Liblika Lend |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.